Ben jij de relaxte mama of toch met regelmaat een 'stresskip'? Vrouwen zijn vatbaarder voor stress doordat ze door de zorgzame genen vaak alle ballen in de lucht willen houden.

 

Stresskip of relaxte moeder?

Vrouwen zijn gevoeliger voor stress dan mannen, is uit onderzoek gebleken. Burn-out komt vaker bij vrouwen voor en is beroepsziekte nummer één. 

Hoe kun je wél zorgen voor ontspanning en rust? Wat kun je doen om stress te verminderen?

De ideale balans tussen werk en gezin realiseren valt niet altijd mee. We leven in een tijd waarin constante aanwezigheid van tv, laptops, mobiele telefoons en andere digitale aandachtlokkers. Een goede ontspanning wordt daardoor steeds lastiger. Mensen die gevoelig zijn voor stress, zijn vaak harde werkers die het goed willen doen op alle vlakken: thuis, op het het werk, binnen het gezin, de relatie en familie. Hoe zeg je 'nee' tegen de verwachtingen en de druk vanuit je omgeving?

Alle ballen in de lucht!?

Mijn ervaring was dat het 'zorgzame' dat ik meekreeg van mijn voorouders en vooral uit de vrouwelijke lijn een flinke druk legde op hoe ik mijn gezin runde. Ik had geen betaalde baan tot de jongsten 8 jaar waren, maar deed wel veel vrijwilligerswerk. Daarnaast had ik een partner die lange dagen maakte en veel van huis was vanwege zijn werk. Voor mij de nobele taak heel wat ballen in de lucht te houden. Helaas ging dat zijn tol eisen en ik belandde in een burn-out. Voor mij een uitstekend moment om orde op zaken te gaan stellen, nadat alle stress eruit was.

Ont-stress route voor een relaxte mama!

Ik ontdekte mijn persoonlijke 'ont-stress route' met vallen en opstaan. Het belangrijkste inzicht was wel, dat ik meer moest kijken naar mijn persoonlijk wensen en verlangens. Dus niet alleen meer de moeder zijn van, de partner en het kind van. Mijn eigen route helder krijgen was best lastig, want wat was ik 'besmet' met de manieren en gewoontes van anderen. Het meest vervelende daaraan was, dat ze in de meeste gevallen heel veel stress veroorzaakte. Dit omdat ze in 'strijd' waren met mijn eigen manier van doen.

De opleiding NLP was bijvoorbeeld voor mij een doorbraak in het familiepatroon: vrouwen zijn er voor het huishouden en de opvoeding. Het koste veel regelwerk om het gezin met
vijf kinderen door te laten draaien, maar het bracht me ontzettend veel ruimte en plezier. Voor mij een belangrijke stap in mijn ontstress-route. Ik werd relaxter op de verschillende gebieden van mijn leven. 

En jij?

Hoe doe jij dit? Hoe houd jij alle ballen in de lucht en blijf je stevig staan? Of lukt dat juist niet? Een tip die ik graag wil delen is....plan regelmatig liefst elke week een keer 'me time' in. Hoeft niet lang te zijn, maar wel genoeg om eens te checken hoe je erbij zit, loopt of ligt. Van daaruit kun je namelijk een volgende stap gaan zetten. Het gratis E-boek 'TriA© Move' wat je hieronder kunt downloaden helpt je een stap in de goede richting te zetten. Je hebt maar één leven, dus maak het relaxt en geniet ervan.