Verlies kan in verschillende situaties optreden. Niet alleen het verlies van een dierbare, maar ook als je je baan kwijtraakt. Toch wordt dit bij organisaties en de betreffende medewerker niet altijd zo gezien. Te lang doorlopen en niet onderkennen dat er sprake is van een verlieservaring kan veel problemen geven op korte en zelfs langere termijn.

Verlies van werk

Verlies van je werk kan grote impact hebben op je levenssituatie. Toch wordt dit bij organisaties en de betreffende medewerker niet altijd zo gezien. Te lang doorlopen en niet onderkennen dat er sprake is van een verlieservaring kan veel problemen geven op korte en zelfs langere termijn. Behalve de eventuele financiële gevolgen, zijn het verlies van status, van zingeving en contact met collega's moeilijke omstandigheden waar je mee te dealen krijgt.

Jezelf serieus nemen

Wanneer dit je recentelijk of langer geleden overkomen is, kan het misschien nu nog zijn, dat je er klachten van ondervind. Zelfs als je er niet echt bewust van bent. Verlieservaringen worden vaak 'gestapeld'. Verschillende pijnlijke situaties uit je leven die weggestopt en niet goed verwerkt zijn, kunnen door een nieuwe verlies ervaring weer omhoog komen. 

Praktijkvoorbeeld Jaap

Jaap verloor 8 jaar geleden zijn baan onder hele vervelende omstandigheden. 2 jaar daarna overleed een broer en 4 jaar daarna zijn partner. Na al deze gebeurtenissen had hij zich snel weer hervat en vooral met de houding 'Kom op, gewoon doorgaan, zo is het leven...' had hij het een hele tijd gered. Tot er bij zijn huidige baan reorganisaties voorspeld werden. De stress bij Jaap werd heel groot en binnen 6 weken zat hij thuis in de ziektewet. Een traject met een TriA© coach bracht hem duidelijkheid over de voor hem totaal onverwacht instorting. Hij kon niet meer om het feit heen, dat er veel onverwerkte emoties zaten. De 'prikkel' vanuit zijn bedrijf over de aankomende reorganisatie bracht hem in feite terug naar de situatie van 8 jaar geleden. De angst voor weer een ontslag was groot en gef heel veel stress. Jaap begon zichzelf serieus te nemen en aan zijn verwerkingsproces.

Gratis test Werkverlies

Herken je iets uit het verhaal van Jaap? Wil je voor jezelf eens kijken of je wellicht ook onverwerkte stukken hebt m.b.t. werk en verlies?

Janske van Eersel doet onderzoek naar de impact van baanverlies en ontwikkelde deze WerkVerliesLijst. 

WerkVerliesLijst in de praktijk

  • De WerkVerliesLijst kan worden ingezet bij verschillende vormen van baanverlies, denk aan outplacement, spoor 2, reorganisatie, pensionering, faillissement. Zelfs als de persoon nog in dienst is, zolang het maar duidelijk is dat de kans op terugkeer in eigen functie in het bedrijf nihil is.
  • De WerkVerliesLijst wordt ingevuld wanneer je baan bent verloren of dreigt kwijt te raken. Invullen duurt 5 a 10 minuten. Daarna ontvang je de uitslag per mail.
  • De uitslag van de WerkVerliesLijst geeft aan in welke mate er sprake is van gecompliceerde rouwklachten als gevolg van het (dreigende) baanverlies en of de inzet van een gerichte interventie wordt aangeraden.
  • Om de privacy te waarborgen kan je aangeven dat de uitslag ook naar een professional gemaild moet worden. Hiervan geeft de persoon zelf de betreffende naam en het e-mailadres op.
  • De exacte score en de antwoorden van de WerkVerliesLijst worden niet weergegeven in het uitslagrapport, dit omdat de persoon deze ontvangt zonder de aanwezigheid van een professional die kan helpen om de score en antwoorden te duiden.

Vul hier de WerkVerliesLijst in