Lijk jij ook wel eens een robot en ga je maar door? Hoe doorbreek je zo'n patroon? Wat heb je nodig?

Robot verschijnselen herkennen?

Robots zijn er al in verschillendesoorten en maten. En ze kunnen al heel veel overnemen van de mens. Er schijnt zelfs een sociaal intelligente robot, die ook moreel kan redeneren mogelijk te zijn. Ik heb echter nog niets gehoord over een soort wat net zo kan voelen als mensen. En juist die eigenschap het voelen geeft ons zo veel meer informatie over hoe we funtioneren in het leven.

Een paar goede vregen om aan jezelf te stellen om de robot verschijnselen te herkennen zijn: 

  • Waarin schakel ik mijn gevoel uit? In welke situatie staat er een muur om me heen? Of heb ik constant al een muur om me heen?
  • Komt het wel binnen wanneer ik een compliment krijg of 'aangeraakt wordt' met iets leuks of fijns?
  • Geniet ik van intimiteit, gekoesterd en omarmd te worden?
  • Kan ik van top tot teen ervaren dat ik ergens heel enthousiast of blij van wordt?

Een belangrijkere vraag om te beantwoorden is dan nog ........'Hoe check ik hoe het met mijn gezondheid en of stress level gesteld is?' Wanneer je je gevoel uitgeschakeld hebt wordt ook de fysieke en mentale graadmeter minder betrouwbaar. Mensen die in een burnout komen hebben zich de 4  bovenstaande vragen nooit of zelden gesteld.

Zorg goed voor jezelf en blijf je onderscheiden van een robot.

 

Hieronder vind je een kort artikel over de ontwikkeling van robots. Misschien vind je het leuk om te lezen.

Sociaal intelligente robots: droom of werkelijkheid

Bron artikel www.scientias.nl, geschreven door Marleen de Roode

Er is geen twijfel over mogelijk: robots worden steeds slimmer en gaan in de toekomst steeds meer taken van de mens overnemen. Dat er al robots bestaan die u een glaasje water kunnen brengen is niets nieuws maar een robot waar u een gesprek mee kunt voeren wel.

Tijdens de boekpresentatie van Overal robots. Automatisering van de liefde tot de dood waren sommigen toch nog sceptisch. Zo dacht iemand dat robots nooit sociaal intelligent konden worden. “Een robot stamt niet af van apen, mensen wel”. Ook waren mensen bang dat robots in onze samenleving zouden leiden tot desocialisering. Dr. Matthijs Pontier, werkzaam aan de Vrije Universiteit Amsterdam denkt dat dit wel mee zal vallen. “Ik denk niet dat robots leiden tot desocialisering. Als robots zich sociaal-emotioneel menselijk gedragen, waarom zouden we dan onze menselijke vaardigheden verliezen? Sterker nog, robots worden succesvol toegepast om mensen met autisme meer sociaal vaardig te maken,” vertelt hij in een interview aan Scientias.nl. Pontier ontwikkelde een model dat robots sociale intelligentie geeft en is nu bezig met een model dat hen moreel kan laten redeneren. “Een sociaal intelligente robot kan wel degelijk werkelijkheid worden”.