Placebo is het tegenovergestelde van nocebo. Een positief- of een negatief verwachtingspatroon? Wat creëer jij voor jezelf? Het placebo- of nocebo-effect? Lees het praktijkvoorbeeld van Klaas.

Placebo of nocebo?

Het nocebo-effect is een negatief verwachtingseffect en de tegenhanger van het positieve verwachtingseffect dat bekend is als het placebo-effect. Populair gezegd is het nocebo-effect: 'Angst maakt ziek'. Iemand met autoriteit kan door een ongunstige diagnose te stellen (per abuis of niet) een negatieve verwachting wekken. (Bron: Wikipedia)

Om je heen hoor je vaak voorbeelden van hoe het nocebo-effect aanwezig is na een diagnose bij een arts. Statistieken worden uit de kast getrokken, een behandeling wordt ingezet of  het benodige recept uitgeschreven. Hiermee wordt direct een pad voor jou als patiënt een pad uitgestippeld. 'Als ik die pillen niet slik, heb ik kans op een hartaanval', 'ik heb kans dat de kanker terug komt' of 'ik kom ik nooit helemaal meer van mijn klachten af'. Of wat dan ook het doembeeld is wat neergezet wordt tijdens de diagnose. De angst wordt bewust of onbewust hierdoor al geactiveerd. Als je afhankelijk wordt van de diagnose van een dokter, ben je in feite 2 keer slachtoffer. 1 keer van de diagnose en 1 keer van de machtige professional die zegt over wat je wel en niet kunt verwachten in de toekomst. 

Placebo-effect

Een placebo is een als geneesmiddel voorgeschreven middel dat geen werkzame bestanddelen bevat. Een placebo slaat in die betekenis op een positief psychisch effect dat optreedt door vertrouwen in de heilzame werking van een behandeling. De placebo zelf geneest of verbetert echter niets. (Bron; wikipedia) Het innemen van een placebo brengt dus alleen een positieve verwachting en geen genezing van de kwaal. Er zijn door de jaren heen al heel wat onderzoeken gedaan naar het placebo-effect, waaruit geconcludeerd kan worden dat de mindset mede bepalend kan zijn voor het genezingsproces. Het geeft ook weer aan hoe sterk onze mind is in het verbeelden wat we wel willen.

Praktijkvoorbeeld Klaas

Klaas kreeg als diagnose prikkelbare darm en kreeg een lijst met medicijnen voorgeschreven. Ook was de boodschap dat hij hier niet gemakkelijk af zou komen. Hij reageerde niet goed op de medicijnen. Ook na nieuwe combinaties werden zijn klachten er niet minder door. Hij werd er wanhopig van en wist niet goed meer wat te doen. Door het terloops te bespreken met een collega hoorde hij dat een familielid met soortgelijke klachten naast de medicatie, een dieet had gevolgd, behandelingen van een osteopaath had gehad en door een homeopaath met middelen was begeleidt. De klachten waren bij het familielid niet allemaal weg maar aanzienlijk minder. 
Klaas kreeg weer hoop en verdiepte zich in de verschillende mogelijkheden die er op dit gebied waren. Een positieve mindset kreeg meer de ruimte en gaf moed om zelf de touwtjes in handen te nemen. Hij kreeg weer meer rust en zoch voor hem een passende behandeling, met uiteindelijk minder pijn en een lagere dosis medicatie.

 

Je hoeft je nooit neer te leggen bij wat anderen je voorschrijven. Blijf je gevoel volgen en onderzoek wat voor jou het beste is in welk opzicht dan ook. Waarschijnlijk heb je ook de verhalen om je heen wel eens gehoord die op onverklaarbare wijze het tegenovergestelde bewezen van wat een arts had gezegd.

Tips

Wil jij ook meer het placebo-effect in je leven integreren? Lees dan de tips!

  • Stel vragen aan je arts. 'Waarom?', 'hoe dan?' en 'welk effect heeft iets?' zijn goede vragen om jezelf het nodige inzicht te verschaffen over wat wel en wat niet voor jou klopt. Vinden ze niet altijd fijn hoor, maar dat recht heb je wel. Een second opinion aanvragen bij een (ernstige diagnose) is ook belangrijk wanneer jij het gevoel hebt dat de aangegeven behandling voor jouw gevoel niet klopt. 
  • Zoek in overleg naast de reguliere behandelingen en voorgeschreven medicatie of er andere aanvullende of vervangende manier zijn om je genezing te bevorderen.
  • Blijf focussen met behulp van meditatie, begeleiding of welke manier voor jou past, op een gezonde toestand. Op de angst focussen zet je vast en belemmerd het genezings proces.
  • Blijf bij jouw gevoel in alles wat je doet. Iemand kan je een goede arts of therapeut aanbevelen, maar dat hoeft voor jou niet te kloppen. Je kunt het uit proberen, maar als het niet goed voelt, gewoon stoppen. Zoek dan naar andere opties.