Stress is vaak gebaseerd op oude angsten en onzekerheid, ook al lijkt de stress misschien wel van de omstandigheden van dit moment te komen.

Stress door angst en onzekerheid

Angstig, onzeker en verlegen was ik. Wat een stress gaf dat in mijn leven. Pijn in mijn buik, slapeloosheid, heel veel piekeren en een algemeen gevoel van eenzaamheid.
De verlegenheid is in de loop der jaren overwonnen en misschien zelfs door geslagen naar de andere kant. Ik stap nu namelijk overal op iedereen af mocht dit nodig zijn of gewoon als dat voor mij goed voelt. 

Angst en onzekerheid voel ik nog regelmatig. Bijvoorbeeld bij het maken van keuzes die niet logisch lijken en op die momenten dat er iets nieuws op mijn pad komt. De mate waarin de angst en de onzekerheid de kop op steken kunnen nog net zo heftig zijn als vroeger. Gelukkig weet ik er nu relaxter mee om te gaan en is het meer van ‘Ik heb een gevoel van angst’ in plaats van ‘De angst heeft mij te pakken’. Lees hieronder hoe ik dit aangepakt heb.  

Mijn route naar een meer relaxter leven?

Door de verschillende trainingen en coachingsessies die ik volgde kwam ik er achter dat het allemaal gebaseerd was op 'oude' angsten. Met oude angsten of overtuigingen bedoel ik dat wat in mijn jeugd ontstaan is. Door deze los te laten ontstond er als vanzelf ruimte en ontspanning. Ik ontdekte waar deze angsten me voor behoed hadden. Wat ook zeker effect had was onderzoeken wat ik WEL wilde en terug kijken naar wat ik eerder inzette om rustiger te blijven en te zijn. Koesteren wat ik wel in huis had en wat me hielp. Ondanks alle angsten die ik had, bleef ik namelijk wel doorgaan en steeds nieuwe paden bewandelen. Zo ontstond mijn persoonlijke ont-stress route. Aankijken waar de angst en onzekerheid werkelijk vandaan kwamen en ze vervolgens loslaten.

Een gelukkig mens

Dit zorgt er voor dat ik (andere) keuzes kan maken in tegenstelling tot vroeger waar ik wellicht helemaal geen keuzes maakte. Of ik maakte een keuzes gebaseerd waren op de verkeerde overtuigingen. Dat was dan iets wat ik natuurlijk altijd later pas ontdekte. Toch was het op dat moment altijd de juiste keuze. Het duurde even voordat ik besefte dat al die eerder gemaakte ‘verkeerde’ keuzes, zoals ze leken, mijn weg naar geluk was geweest. Juist door soms spijt te hebben van de dingen die ik wel of niet gedaan had ontstond de weg om te worden wie ik nu ben; een gelukkig mens. En o ja, er zijn ook dagen waarop ik me minder happy voel en er gebeuren dingen in mijn leven die danig aan mijn geluksgevoel kunnen tornen. Ik ben echter een gelukkig mens ben omdat mijn beleving van 'geluk' grotendeels overheerst. Heel vaak kan ik zeggen: 'Wat ben ik een gelukkig mens!'

Voel jij je ook een gelukkig mens en kun je het met regelmaat uitspreken?

Hoe is dit voor jou?

Ik ben benieuwd hoe dit voor jou is. Hoe ben jij zover gekomen? Hoe zag/ziet jouw ont-stress route er uit?

Mail gerust als je vragen hebt. Of download hieronder het E-boek de TriA© Move en realiseer jouw persoonlijke route naar meer ontspanning.