Het kan zo simpel zijn, maar waarom gebeurt het nog zo weinig. Onderzoek wees uit dat kort bewegen al gezondheid bevorderend is, dus lees de 5 TIPS en START!

 

Werkgerelateerde klachten de laan uit.

Regelmatig bewegen is goed voor je gezondheid. Uit onderzoek van de Radboud Universiteit blijkt dat beweging ook een gunstig effect heeft op werkgerelateerde klachten. Het zou zelfs een remedie kunnen zijn tegen een burn-out. Zo simpel eigenlijk, maar in de praktijk vereist het discipline en zelfs energie om door beweging nieuwe energie te krijgen. In 2018 zijn er nieuwe richtlijnen gepubliceerd, waaruit blijkt dat ook kort bewegen al veel gezondheidswinst oplevert.

Haalbaar en realistisch

'Die nieuwe richtlijnen klinken haalbaar en realistisch. Eijsvogels: “Een volwassene zou per week 150 minuten matig intensief of 75 minuten hoog intensief moeten bewegen. Daarnaast wordt aanbevolen om op minimaal twee dagen per week spierversterkende oefeningen uit te voeren. Verder is het minimum aantal beweegminuten per sessie afgeschaft – dat stond op tien minuten -, evenals het minimum aantal beweegsessies per week. Inmiddels is duidelijk dat ook korter bewegen voordelen heeft.”
Sommige gezondheidsvoordelen van inspanning zijn ook direct merkbaar. Zo dalen de bloeddruk en de vetconcentratie in het bloed na het sporten, terwijl de gevoeligheid voor insuline toeneemt. Het is dus een misverstand dat je weken of jaren moet trainen om gezonder te worden.' Lees hier het gehele onderzoek.

(bron: RadboudUMC) 

Korter bewegen

Korter bewegen, maar wel met regelmaat heeft dus een positief effect op de gezondheid en dat voorkomt werkgerelateerde klachten en zelfs kan het een burn-out voorkomen.

5 tips voor kort bewegen

Deze tips zijn eenvoudig voor iedereen toe te passen en kosten weinig tijd. Het effect draag wel bij aan een gezondheids bevorderend gedrag.

1. Loop of neem de fiets naar het werk of zet de auto wat verder weg. Voor de hand liggend en een uitgekauwde tip, maar het werkt. 

2. Neem kleine gewichten mee of organiseer dat ze op je werkplek voor iedereen beschikbaar zijn en oefen 2x per dag 5 minuten.

3. Stel een timer in, zodat je niet uren achter elkaar op je stoel achter een computer zit, maar na een bepaalde tijd beweegt. De trap op en neer, een boodschap doen, of 25 keer met je armen van laag naar hoog bewegen. 

4. Ga lunchwandelen en vergaderen en evaluatiegesprekken in de buitenlucht al wandelend uitvoeren. 

5. Bekijk eens welke werkzaamheden je staande, in afwisseling met het zitten, kan doen. Dan ben je in ieder geval uit het  'zitten'.

Een stimulerend attribuut is een stappenteller. Hiermee houd je bij wat je in ieder geval gelopen hebt. De adviezen over wat een goed aantal per dag is lopen wat uiteen, maar zit vaak tussen te 7000 en 10000 per dag. het belangrijkst is dat stappen zet en niet alleen fysiek maar ook mentaal en bewust keuzes maakt in wel of niet bewegen.