Een relatie hebben, onderhouden, verzorgen en goed houden; het is een grote leerschool. Dat is me wel duidelijk! Het gaf me stress, maar gaf me ook al vaak de kans om te groeien. Hoe? Dat leg ik je graag in onderstaand artikel uit.

 

Leerschool

Al meer dan 40 jaar ben ik getrouwd. En ik kan met volle overtuiging zeggen dat een relatie één grote leerschool is. Een stressvolle leerschool op z'n tijd. Telkens wanneer er momenten waren dat ik dacht ‘hoe nu verder?!’ zat in dat ogenblik de grootste groeimogelijkheid. Mits ik pakte wat er te leren viel en mijn verantwoordelijkheid voor mijn leven binnen de relatie nam. En na 40 jaar mag ik wel zeggen dat me dat telkens aardig gelukt is.

De moeite waard

Telkens als ik wees en dacht of zei: 'Hij dit of jij zo...', kon ik niet anders dan eerst bij mezelf te checken wat speelt hier. Wanneer ik me niet gesteund en alleen voelde, kwam ik er achter dat ik mezelf niet die steun gaf die nodig was en op mij partner aan het leunen was. Als mijn leven als saai betiteld werd, omdat we er niet genoeg op uit trokken, kon ik regelmatig de conclusie trekken dat ik niet voldoende mijn creativiteit liet stromen. Was de passie verdwenen, dan werd het tijd om het vuurtje in mezelf op te stoken. Natuurlijk ik had mijn teleurstelling en grieven naar mijn partner. Door steeds eerst te kijken waar ik last van had bij hem en wat het met mij deed en dat te accepteren ontstond er meer en meer begrip en waardering voor en acceptatie van mijn wederhelft. Het was zeker niet altijd leuk om te bekennen, dat de uitdaging in mezelf lag in plaats van dat ik mijn partner de ‘schuld’ kon geven. Maar....het was de moeite waard. En het bracht me vooral ernorm veel rust.

Vragen of opmerkingen?

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Mail mij dan