Herken je dat? Je hebt regelmatig ruzie met je partner en in de praktijk blijkt dat het uiteindelijk niets opleverde. Je blijft wellicht in het 'welles, nietes' spel hangen, maar het levert over het algemeen alleen frustratie op. Je vindt hier 5 TIPS om dit direct te gaan veranderen.

 

Ruziemaken en niets bereiken!

Het lijkt soms dat 'ruziemaken' een middel is om iets te bereiken. Je beider standpunten in de spotlight zetten en ervan uit gaande dat het gaat opleveren wat jij voor ogen hebt. Helaas wordt dit beoogde eindpunt vaak niet bereikt. Het gevolg is dat binnen niet al te lange tijd dezelfde ruzie er weer is . Buiten dat ruziemaken wellicht een gevoel van verbinding kan geven is het over het algemeen een nutteloze tijdsverspilling die meer stress dan rust brengt.

5 vredelievende tips met een rustgevend effect.

Tip1:

Zorg voor een rustig moment om in gesprek te gaan. Zelfs al ben je al in de ruzie beland, geef dan ana dat je er op terug wilt komen op een ander moment. 

Tip 2:

Voer het gesprek in een rustige omgeving en het al wandelend in gesprek gaan geeft een positief en rustgevend effect op het gesprek. Je hoeft elkaar niet aan te kijken en je maakt gemakkelijker een positieve verbinding waardoor een gesprek vanzelfsprekender wordt. 

Tip 3:

Bepaal eerst voor je een gesprek in gaat wat jouw wens en belang is. Wat brengt het jou? 

Tip 4:

Vraag door bij de ander wat zijn/haar belang is. Wat brengt het voor de ander? Let hier op dat het altijd gaat om een waarde of een bepaald gevoel. Dus niet: 'Ik wil veel geld op de bank hebben', maar 'Veel geld op de bank brengt mij zekerheid, een veilig gevoel of rust en vrijheid.'

Tip 5:

Geef beiden in eigen woorden terug wat je geinterpreteerd hebt uit het verhala van de ander. Zo kun je nog eens checken of je het over hetzelfde hebt. 

Effect van de 5 tips

Na het volgen van deze tips wil het niet zeggen dat je wellicht direct een oplossing hebt, maar je zult merken dat je begrip voor elkaar groter is. Hierdoor heb je en stevigere basis om op verder te gaan. Eerst het patroon van 'ruziemaken' doorbreken en dan heb je meer ruimte en rust om een positieve en effectieve communicatie te voeren.

Succes!