Stressfactoren gaan meestal over zaken van buitenaf en/of ontstaan uit een eerdere 'negatieve' ervaring die niet goed verwerkt en losgelaten is. Het lijkt in de tegenwoordige tijd dan dat de stress acuut is. Niets in minder waar.

Stress uit de oude doos.

Toen ik 30 jaar geleden veel stress ondervond en uiteindelijk in een burn-out raakte, werd het mij snel duidelijk. Tijdens de coaching sessies die ik volgde zag ik dat mijn stress niet aan de de drukte van mijn gezin te wijten viel. En ook niet aan de relatie waarin ik me soms alleen voelde. De stress die er altijd al was, was in mijn vroege jeugd begonnen. De drukte van mijn grote gezin, het tekort aan ruimte om mezelf weer op te laden, waren voor mij de factoren die mij een burn-out bezorgden.

Vecht strategie 

Als kind had ik mezelf aangeleerd om te laten zien dat ik er wel mocht zijn, terwijl ik dat toen diep van binnen niet zo voelde. Het was een fantastische strategie want die hield me bezig, soms dag en nacht. Overdag door heel veel te doen en te laten zien dat ik absoluut van waarde was. 's Nachts piekerde ik wat ik allemaal miste in mijn leven en wat ik kon doen om gelukkiger door het leven te kunnen gaan. Ik zocht mijn geluk altijd in de buitenwereld. In dit  'vechten' was ik een pitbull en je kreeg me niet omver. De tol die ik uiteindelijke betaalde was hoog door het niet in balans houden van de draaglast en draagkracht.

Spiegel

Behalve de ervaringen uit mijn persoonlijke leven en van de mensen om me heen, zag ik dit ook bij klanten tijdens coachingsessies. Alle stress die mensen ervaren komt bijna allemaal uit de 'oude doos'. De situaties in het dagelijkse leven die stress geven, zijn oude herinneringen waar weer in geprikt wordt. In mijn geval waar ik me alleen voelde in mijn relatie, bleek dat door mijn sterke houding en de gewoonte om niet om hulp te vragen dit oude 'eenzame' gevoel weer opgeroepen werd. Pas toen ik het gevoel van eenzaamheid, het alleen er voor staan kon transformeren naar mezelf kwetsbaar op durven stellen, verdween het gevoel van er alleen voor staan.

Tip:

Onderzoek voor jezelf, wanneer je in de stress vliegt of dit constant ervaart, waar de oude 'prikkel' zit. Ben je perfectionistisch, wil je aardig gevonden worden of een goede ouder zijn, vind je het je plicht om voor de hele wereld te zorgen, ben jij verantwoordelijk voor het slagen van je relatie? Waar zit de grootste stressfactor voor jou en belangrijker, waar komt deze vandaan?