Eigenaarschap en leiderschap zijn termen die je vaak hoort binnen organisaties en bij verandertrajecten. Begrippen met veel inhoud en waar we nog lang niet over uitgesproken zijn.

 

Eigenaarschap versus leiderschap

Eigenaarschap is een term die mensen nog niet altijd kennen. In organisaties wordt deze wel gebruikt bij verandertrajecten en talentontwikkeling. 

In dit artikel meer over hoe ik door de jaren heen bij mensen bemerkt heb of ze wel of niet eigenaar van hun eigen leven waren. Ongeacht of ze wel of niet een leidinggevende rol vervulde. 

Eigenaar van je leven zijn?

In feite zijn we vanaf de eerste minuut hier op aarde eigenaar van onze eigen leven. Natuurlijk de eerste jaren nog niet bewust en daarin zijn we ook afhankelijk van onze opvoerders. Uiteindelijk komt er een moment dat we wel keuzes kunnen maken, of we wel of niet dat eigenaarschap voor 100% omarmen.

Voor mij kwam dat moment na een periode van niet echt happy zijn met mijn leven en niet goed wetende hoe het te veranderen. Ik maakte bewust en onbewust de keuze om de verantwoordelijkheid voor mijn manier van leven te nemen. Hoe ik dat moest doen wist ik helemaal niet, maar de keuze was gemaakt. Ik stuurde zelf 'de paarden' die mij verder brachten aan. De hulp die ik nodig had om meer geluk in mijn leven te ervaren, kwam steeds 'toevallig' op mijn pad. De flow in mezelf ontstond en ik ervaarde mijn leven als gemakkelijker en zinvoller. Als eigenaar van mijn leven, voelde ik me krachtiger en blijer. 

Eigenaar versus leider

Voor 100% eigenaar zijn van mijn leven was niet altijd gemakkelijk, want oude patronen uit het verleden trokken me met regelmaat terug. Toch kwam steeds weer dat deel in mij sterk naar boven, die ervoor koos om verantwoordelijkheid te nemen. Die de touwtjes telkens weer in handen nam als er situaties waren waarin het moeilijk was in mijn leven.
Het verschil tussen eigenaarschap en leiderschap zit voor mij dan ook in de uitvoering. Ik kan op verschillende manieren een leider van mij leven zijn, zonder dat ik eigenaar ben, maar nooit andersom. Hier schrijf ik in een ander artikel meer over.

In het verleden was ik regelmatig leider bij een bepaald initiatief of in een situatie waar leiderschap nodig was. Ik deed dit vaak vanuit een reflex, maar was zeker geen eigenaar en deze leidende acties droegen ook niet bij een fijner leven. Ik leidde wel mijn leven, maar werd gestuurd door oude normen, waarden en overtuigingen. Ook waren mijn leiderschaps kwaliteiten veel minder effectief en mensen konden me niet volgen en haakten af. Toen ik meer en meer eigenaar werd van mijn leven kregen dezelfde kwaliteiten op een natuurlijke manier een uitwerking die voor mij en de ander van meerwaarde was.

Eigenaar zijn

De motivatie om eigenaar van mijn leven te zijn kwam voor mij voort uit drie essentiële vragen.

  1. Wat is de zin van mijn leven?
  2. Wat kan ik?
  3. Wat wil ik?

Deze drie punten waren niet alleen voor mij zaken die onbeantwoord waren en mijn leven op een negatieve manier bepaalde, maat ook voor menige coaching klant die ik afgelopen jaren begeleidde. Wanneer je één of meerdere van deze drie vragen niet kunt beantwoorden en er voor gaat staan, dan is je leven niet zo waardevol als het kan zijn.

Jouw EIGENAARSCHAP voor 100% pakken, betekent: 

  • onderzoeken wat je kwaliteiten en unieke eigenschappen zijn en vooral waar je heel blij van wordt  
  • uitvinden wat jouw diepste wensen en verlangens zijn in dit leven
  • oprechte en eerlijke keuzes maken die voor jou van belang zijn
  • voor 100% verantwoordelijkheid nemen voor alles wat er in je leven gebeurt

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Aarzel niet om te mailen naar info@triamovement.nl en we staan je graag te woord.

Wil je ook eigenaar van jouw leven worden en zelf meer invloed op je leven uitoefenen? Kijk dan hier voor het TriA© eigenaarschap traject.