Hoe is het met jouw werkomgeving? 'Prikkelbaar' of 'prikkelvrij'? En hoe ga jij er mee om? Lukt het om relaxed te blijven?

Prikkelbare of prikkelarme werkomgeving?

 

Een 'prikkel' in je systeem is informatie die binnenkomt via je zintuigen; je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt, via je lichaam. Ook je gedachten komen zo binnen. Deze informatie wordt verwerkt in onze hersenen zodat je kunt reageren. Hoe jij er mee omgaat is jouw specifieke manier van 'prikkelverwerking'. Het ingenieuze van ons systeem is dat we onbewust heel veel filteren en dat is maar goed ook want anders zouden we knettergek worden en niet meer normaal kunnen functioneren. 

Te volle emmer

Filtering is dus noodzakelijk, maar soms werkt de filter minder goed. Verstoord door vermoeiheid, drukte, lawaai, teveel emotionele ervaringen of een verstoorde balans tussen (mentale) inspanning en ontspanning. Het is te vergelijken met een emmer die vol raakt en op een gegeven moment over gaat lopen. Allemaal hebben we een emmer die zich gedurende de dag vult met alle zintuiglijke prikkels (en andere prikkels). 

Invloed uit externe omgeving

Wanneer je binnen een organisatie werkt kun je niet voorkomen, dat er voortdurend prikkels zijn die invloed op jou hebben. Is het al niet vanwege communicatie met collega's, via computer, mail en telefoon, dan wel de interne communicatie die heel veel effect heeft op je beleving van bepaalde situaties. Zo ook is de omgeving waarin je werkt van groot belang. Is er veel ruimte, licht en rustgevende kleuren? Zijn er weinig afleiding omdat alles opgeruimd is? Is frisse lucht en een fijne geur? Allemaal factoren die zorgen voor een rustgevende werkomgeving.

Doe het zelf plan

Is jouw werkomgeving nog niet aangepast naar een rustgevende werkplek? Maak dan voor jou zelf een plan hoe jij het aangenamer maakt in je directe omgeving. Natuurlijk is er een groot verschil of je op kantoor zit, in een fabriekshal staat of in een ziekenhuis werkt. Toch kun je wanneer je jouw werkplek eens goed bekijkt vast wel aanpassingen doen of in ieder geval je leidinggevende vragen om bepaalde voorzieningen te treffen. 

Het zit vaak in kleine zaken. Ik heb er een aantal voor je op een rij gezet waar je wellicht zelf of werkgever wat aan kan verbeteren. Voor items specifiek afgestemd op jouw werkplek verwijs ik graag naar het: Arboportaal.

9 TIPS voor een meer 'prikkelvrije werkomgeving'

  1. Check of je op de goede plaats zit. Welk uitzicht heb je? Hoe druk is het om je heen? Zit je met anderen of  staat je bureau in de loop naar de koffie automaat? Een onaantrekkelijke muur of een uitzicht op het park is een groot verschil.
  2. Heb je een goede stoel waar je je houding in kunt corrigeren? Is alles goed afgestemd op jouw lengte?
  3. Staat je beeldscherm op de goed hoogte en werkt je computer goed? Kleine details die ongemerkt een positieve bijdrage leveren een relaxte werksfeer.
  4. Hoe is het licht? Heb je daglicht of veel kunstlicht? Daglicht blijkt beter voor je te zijn.
  5. Kun je bepaalde handelingen veilig uitvoeren zoals het tillen van mensen? Of het verplaatsen van zware zaken?
  6. Is er veel lawaai en/of onrustige geluiden? 
  7. Hoe zijn de kleuren? Veel verschillenden? Rustige of drukke patronen? Wit geeft bijvoorbeeld een ruimtelijk gevoel en groen meer rust en ontspanning omdat je aan de natuur linkt.
  8. Is het veilig genoeg? Liggen er snoeren en/of stopcontacten die aandacht vragen.
  9. Heb je een headset wanneer je binnen je functie veel telefoneert?

Jouw pakkie an

Misschien lijken de 9 tips simpel en een open deur, maar vergeet niet dat wanneer je het niet opmerkt het er ook niet is. Jouw filter systeen heeft sowieso hard te werken, dus help het door bewust bij te dragen aan een prikkelvrije omgeving. Bedenk dat ook wanneer er bepaalde voorzieningen zijn en alles perfect lijkt de verantwoordelijkheid bij jou ligt. Niet voor de aanpassingen op zich maar voor een voor jou goede balans tussen 'prikkels' en 'prikkelvrij' zijn. Is er veel rumoer dan zul je er af en toe, dan wel of niet in overleg eruit moeten stappen, wanneer dit voor jou beter is. Even naar het toilet, wat te drinken halen, lunchwandelen... dat biedt wellicht een andere sfeer. Het is en blijft jouw pakkie an, want jij weet het beste hoe je jouw emmer zoveel mogelijk leeg houdt.

Heb je een stukje ruggensteun nodig om sterk te staan wanneer je voor jezelf opkomt? Als jij ziek wordt kost het de werkgever meer dan een investering waar jij van groeit. Op het Arboportaal kun je altijd vinden wat voorschriften zijn om veilig en gezond te werken.

Succes en veel prikkelvrij werkplezier!